Sistemul adlerian de recrutare

Sunt sigura ca multi dintre cei pasionati de HR, respectiv de recrutare stiu deja ca ma refer la cartea lui Lou Adler – Hire with your head. Cartea este un fel de biblia recrutarii. Este absolut geniala. Plina de exemple, recomandari, tips&tricks, formulare si ghiduri pentru imbunatatirea tehnicii de intervievare, aceasta carte ar trebui sa existe in biblioteca oricarui recruiter.

Inca din primele pagini ale cartii, mi-am dat seama ca este genul de carte care se citeste cu un caietel si un creion alaturi. Primul citat pe care mi l-am notat a fost aceasta: “daca vrei sa angajezi oameni superiori, foloseste un sistem dezvoltat in scopul angajarii oamenilor superiori, nu completarii unei structuri organizatorice.” Aparent simplu. Ati crede ca orice recruiter/consultant resurse umane stie acest lucru. Gresit. Nu am povestesc cum acum o luna, inainte sa ma angajez, am avut o serie de interviuri foarte nefericite. Recruiteri seniori care habar nu aveau de o regula de baza in recrutare: inainte de a intra in sala de interviu, detaseaza-te si uita ca ai avut o zi grea. Constientizarea starii emotionale este foarte importanta in acest job. Lipsa obiectivitatii si a unei judecatii limpede are ca principal risc pierderea/desfiintarea unui candidat bun. Sa nu mai mentionez faptul ca exceptand-o pe d-ra de la receptie, tu, recruiterul esti prima persoana cu care potentialul viitor angajat intra in contact.
Care ar fi primul gand al tau daca recruiterul te-ar repezi/intrerupe repetat/nu ar fi atent la ce zici? Al meu a fost: “cine l-a angajat si ce fel de cultura organizationala exista in aceasta companie”.

Revenind la cartea lui Adler, aceasta este centrata importanta utilizarii unui profil de performanta intr-un interviu. Iar ideile adleriene care graviteaza in jurul acestei idei de baza sunt simple si le voi enumera in randurile ce urmeaza.

1. Candidatii cei mai buni isi doresc cariere, nu joburi.
2. Pentru sporirea obiectivitatii este absolut necesara constientizarea starii emotionale.
3. Inainte de interviul face to face, Adler recomanda ca prima etapa in procesul de recrutare, interviul telefonic, care va diminua/elimina posibilele tensiuni/emotii din momentul interviului face to face.
4. Obiectivele SMARTe (Specific, Measurable, Action-oriented, Results, Time-bound, environment)
5. Importanta ghidului de interviu.
6. Intotdeauna un recruiter trebuie sa asculte de 4 ori mai mult decat vorbeste.

Si multe altele, pe care le veti descoperi cand veti citi cartea.

Cateva citate:

“The shortest course in interviewing: Wait 30 minutes before making any decision about a candidate’s ability to do the work.”
“Define the job, not the person. Define succes, not the skills. It’s best to separate the job from the person. This allows for a more objective appraisal of true competency.”
“Succes = Talent + (Energy x Energy) + Team Leadership + Comparable Past Perfomance + Job Specific Problem Solving”
“Be skeptical. Interviewing is a fact-finding mission, not popularity contest. As long as you know what are you looking for, don’t give up until you find it. As long as the job is great, great candidates won’t mind.”

“Hire smart or manage tough.” Red Scott

Advertisements

About Eugenia Dabu

Greu de definit un caracter contradictoriu...cu atat mai mult cand este al tau. Uneori ma vad ca o imbinare fericita de atitudine copilaroasa si matura in acelasi timp, un amestec ciudat de ingenuitate, luciditate, bucurie, nostalgie.... Copil sau femeie, inca nu m-am decis, mai astept, pana atunci tot ce stie e ca : "Murim cand incetam sa fim copii." C. Brancusi View all posts by Eugenia Dabu

2 responses to “Sistemul adlerian de recrutare

 • Ciprian

  Interesanta Biblia, Poate voi avea ocazia sa o citesc si eu deoarece momentan sunt in Recrutare .

 • Diana

  Buna ziua,
  cautand cartea “Hire with your head” am gasit acest articol.
  Imi puteti spune daca dvs. ati cumparat-o din Romania – si de la ce librarie. Sau se gaseste doar online (gen amazon etc.)?

  Multumesc,
  Diana

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: